Packa rätt för ditt äventyr

Så, det är dags för ett äventyr och du planerar för att packa din väska. Att packa för ditt äventyr är en viktig del av förberedelsen som hjälper dig att få en så fin och trygg tur som möjligt. Det är lätt att komma på många saker som "kan vara bra att ha", men kom ihåg att allt ska bäras av dig och dina följeslagare på ryggen. Ju lättare packning desto mer kan du njuta av turen. Med det sagt så finns det en del saker som du inte heller vill missa. I slutet av det här inlägget har jag bifogat förslag till en packlista. Det är inte sanningen över vad som behövs för att klara sig på turen, men en hjälp på traven som du troligtvis har nya av. Men först vill jag dela med mig av lite tips om innehållet i din packning.

Kläder & väder

Du bör undersöka hur vädret ser ut att bli på någon av de vanligaste vädertjänsterna. Jag rekommenderar också att du läser på hur vädret kan skifta under den säsong som du har tänkt att ge dig ut. Till exempel brukar STF ha bra information om säsongsväder på många platser i Sverige. Särskilt i fjällen växlar vädret snabbt. Räkna med att du behöver klara både minusgrader på natten, även sommartid, och hård vind. Det gäller oavsett hur prognosen ser ut. Packa därför med dig en extra varm tröja och regnkläder i alla lägen. Väder är en av de saker som snabbt kan sänka modet och få dig att fatta felaktiga beslut. 

Navigering

Idag finns det många smarta appar med karttjänster för vandring som med fördel kan användas. De är enkla att använda och jag rekommenderar dom varmt. En av de som jag har har bra erfarenhet av är Naturkartan. Kom dock ihåg att du inte kan förlita dig enbart på telefonen. Telefoners batteri tar som bekant slut, de kan sluta att fungera för att de blir blöta eller du tappar den marken. Borton civilisationen är det också ofta så att du inte har någon täckning. Se därför till att alltid ha med karta och kompass. Det är också viktigt att du vet hur du använder dessa.

Första hjälpen

Du bör alltid ha med dig första hjälpen. Det som jag själv oftast har haft användning av i mitt kit är skavsårsplåster, febernedsättare/smärtstillande och pincett. Men jag rekommenderar också att du har med dig gasbinda, plåster, sårsprit, kompress och sådant som kan behövas. Jag gör inte anspråk här på att erbjuda en komplett lista eftersom det även är beroende på ditt hälsotillstånd och vad som kan inträffa. Kom ihåg, better safe than sorry.

Organisera din packning

En sak som underlättar när en är ute på tur är att ha ordning på grejerna. Ett bra sätt att slippa leta till du blir galen efter den där grejen du vill ha är att dela upp packningen i flera packpåsar av något slag. En för kläder, en för mat, en för första hjälpen etc. Kom också ihåg att ta med den mängd du behöver så du inte bär med dig mer än nödvändigt. Behöver du en hel pappersrulle för toalettbesöken, eller räcker en tredjedels. Behöver du ett helt paket russin, eller räcker ett halvt. Alla sådana små vikt- och volymbesparingar gör stor skillnad. En ryggsäck packas med fördel så att tyngre delar av utrustningen hamnar närmast ryggen och högt upp i säcken för bästa balans när du bär. 

Oumbärligt enligt mig

Jag har burit med mig mycket som jag lika gärna kunde ha lämnat hemma. Några av de saker som jag aldrig ångrat att jag tagit med är kikare för navigering och att upptäcka omgivningen med. Kniv som kan användas till så mycket och inte alltid behövs, men alltid är bra att ha. Snacks och godis är på riktigt en livräddare som inte ska underskattas. När du råkar ut för dåligt väder, är hungrig och känner dig osäker på var du egentligen befinner dig, fattas lätt fel beslut. Ta en paus, fyll på med energi och tänk över situationen igen, så ökar chanserna till ett bättre beslut.

Lätt att missa

Något som många missar att ta med sig är skräppåse för att bära med sig skräpet hem igen. Det finns sällan möjlighet att slänga skräp på vägen och även om det gör det så kan det t ex vara så att den hämtas ner från fjället med helikopter. Bär ner det själv istället. En bajsspade ska också finnas i varje packning. Ingen vill springa på platsen för en tidigare vandrares uträttade behov. En blomspade funkar alldeles utmärkt.

Länk till packlista.pdf